WEJDŹ NA BLOG!

Wartościowa wiedza dla Ciebie
Zajrzyj na:

Znany Lekarz...

Byłeś bądź jesteś moim Klientem?
Dodaj swoją opinię o efektach naszej współpracy:

Ewelina Wieczorek - ZnanyLekarz.pl

Test na nietolerancję pokarmową

Poradnia EpiCentrum Zdrowia
wykonuje testy
na nietolerancję pokarmową -

- FOOD DETECTIVE
i
posiada Certyfikat
potwierdzający wiedzę i umiejętności
w przeprowadzaniu testu.


FACEBOOK

Zerknij na profil

                                  

Olej lniany i kombucha, jako elementy programów,
które opracowałam w celu skutecznego pomagania:

- programu uzdrawiająco-odchudzającego
  - programu naprawczego  

      Znalezione obrazy dla zapytania kombucha     Znalezione obrazy dla zapytania olej len złoty                                       

Na czym polegają programy przeze mnie opracowane i jaki mają cel?


Program uzdrawiająco-odchudzający, to program skierowany do osób, które chciałyby zmniejszyć swoją masę ciała. Możesz zastanawiać się, dlaczego nazwałam go programem uzdrawiająco-odchudzającym, a nie po prostu odchudzającym...

A no właśnie. Otóż stan nadwagi bądź otyłości, u zdecydowanej większości ludzi wynika z braku równowagi w organizmie na różnych płaszczyznach. Stan, w którym występuje w ciele zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej, współwystępuje nierzadko z jakimś schorzeniem bądź dolegliwościami. I owszem, nie zawsze tak jest, jednak z moich obserwacji wynika, że nawet, gdy człowiek twierdzi, że czuje się dobrze i chce jedynie schudnąć, to po kilku miesiącach w trakcie naszych spotkań, stwierdza, że nigdy się tak wspaniale nie czuł. Okazało się, że poprawiły się u niego różne parametry, których wczesniej nie zauważał.

Istnieje ciekawe powiedzenie, że nigdy nie jest tak dobrze, by nie mogło być lepiej :-) I coś w tym rzeczywiście jest.

Dlatego nazwałam ten program właśnie tak, gdyż odchudzanie powinno iść w parze z uzdrowieniem, czyli poprawą stanu lub zachowaniem obecnego dobrego stanu zdrowia.


Program naprawczy zaś, jak sama nazwa wskazuje, jest skierowany do człowieka, który niekoniecznie musi chudnąć, lecz jest chory, cierpi na jakąś dolegliwość i jego organizm wymaga po prostu "naprawienia". Czyli należy go sprowadzić do stanu równowagi sprzed okresu zachorowania.


Oba programy obejmują trzy stałe punkty, którymi się zajmuję w trakcie wizyt z klientem:

-  opracowanie jadłospisu na podstawie przeprowadzonego wywiadu
-  praca nad emocjami, motywacją oraz ustalenie sposobów radzenia sobie w sytuacjach kryzysowych (mogą się takie pojawić, choć nie muszą)
-  ustalenie dawkowania oleju lnianego lub ostropestowego i kombuchy

 

Dlaczego takie oleje oraz kombucha dają efekty, o jakie nam chodzi?


Kombucha (czytaj: kombucza), to niezwykle wartościowy napój, który jest wytwarzany przez grzybka herbacianego. Ustanowiłam go niezbędnym elementem moich obu programów, ponieważ widzę u ludzi efekty jego wielokierunkowego działania. Kombucha, jest adaptogenem, który działa na organizm dając mu to, czego akurat potrzebuje. Czyli ten sam napój może:

- obniżyć ciśnienie u osoby z nadciśnieniem, a podwyższyć u osoby ze zbyt niskim ciśnieniem

- spowodować utratę masy ciała u osoby z nadwagą, zaś u osoby z niedowagą - zwiększyć masę ciała

- u człowieka nerwowego, wyciszyć go, zaś pobudzić osobę apatyczną, zmęczoną lub bez energii

Ponadto, działa on wielokierunkowo w zakresie:

- poprawy odporności

- zmniejszania stanów zapalnych organizmu

- pomaga w walce z nałogami, gdyż wiele osób zauważa, że nagle ich "odrzuciło" od alkoholu, papierosów, mocnej kawy czy cukru

- łagodzi bóle głowy i migreny

- przyspiesza gojenie się ran

- oczyszcza krew i detoksykuje organizm

- wspomaga trawienie i pracę wątroby

- alkalizuje organizm (odkwasza)

- łagodzi zaparcia

- poprawia wzrok

- poprawia jakość snu

- odbudowuje tkankę łączną

I pomimo, że nie jest lekiem, daje wiele korzyści bez skutków ubocznych. Pozwala na osiągnięcie stanu równowagi przywracając zdolności organizmu do regeneracji i samoleczenia.

Jak produkuję kombuchę?

Osobiście robię ten napój według receptury znajomego zielarza (niezwykle doświadczonego w swojej praktyce, posiadającego na swoim koncie wiele uzdrowień ludzi z  rzekomo nieuleczalnych chorób). Zastosowałam jednak maleńkie modyfikacje, które intuicyjnie wprowadziłam sama.
Poza wodą, cukrem i zieloną herbatą, daję mojemu grzybkowi masę innych "pokarmów", które przerabia on na enzymy, mając do dyspozycji różnorakie witaminy i mikroelementy oraz sprzyjające warunki do fermentacji.

Pamiętaj, że cukier, który zostaje użyty do produkcji kombuchy, nie jest dla Ciebie! Ten cukier jest pokarmem dla grzyba, a po zlaniu napoju do butelek, nie ma już w nim cukru w formie w jakiej został dodany. Zatem cukrzycy - możecie być spokojni!

W Internecie jest dużo przepisów na sporządzanie domowej kombuchy, lecz nie spotkałam się jak dotąd z ani jednym, który byłby podobny do przepisu od mojego znajomego, ani mojego własnego. Myślę, że wszystko jest kwestią wiedzy i wiary w moc działania sporządzanego przez siebie pożywienia.
Jako, że jestem osobą dbającą o dobrą energetykę podczas tworzenia czegokolwiek, tak i w momencie robienia kombuchy, dbam o to, by być w dobrym nastroju i wierzyć, że to co tworzę, pomoże ludziom.

 
W napoju mojej produkcji jest dużo substancji z owoców i warzyw (powyżej zdjęcie  kombuchy, do której dodałam buraczki), a także z ziół, które daję grzybkowi. W każdym słoju znajduje się również grzyb reishi. Stąd są w nim różnorakie enzymy, witaminy i minerały - zależnie od tego, co dam grzybkowi. Zatem znajduje się w napojach tych różna ilość wapnia, witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwasu hialuronowego, kwasów organicznych, witaminy D, magnezu, cynku, aminokwasy, metabolity bakterii i drożdży, probiotyki.

Olej lniany lub ostropestowy, stanowią drugi produkt niezbędny przy dochodzeniu do zdrowia, równowagi oraz zmniejszania masy ciała. Uznałam go za niezwykle ważny, gdyż tak jak w przypadku kombuchy, widzę duże rezultaty u róznych osób go spożywających. Na ogół zalecam spożywanie oleju z lnu złocistego. Ostropestowy zaś jest na ogół lepszy u osób ze schorzeniami wątroby, gdyz ostropest skutecznie wspiera wątrobę.

Skupię się w tym miejscu zatem na oleju lnianym. Jest on niezwykle bogaty w witaminę E, cynk oraz w kwasy tłuszczowe Omega-3, których na ogół brakuje nam w codziennej diecie. Stąd warto się nim wspomagać.
Produkty z lnu, zwłaszcza olej, sycą, zmniejszają apetyt i pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej. Zawartość w oleju lnianym NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) pozwala spalić tłuszcz zwłaszcza z okolic brzucha, a także powoduje zmniejszenie produkcji insuliny (więcej tłuszczu zamienia się na energię).


Olej z lnu złotego i jego liczne właściwości:

- zmniejsza stany zapalne dzięki zawartości Omega 3

- poprawia i reguluje nastrój

- wzmacnia system nerwowy, wzrok i pamięć poprzez ułatwienie   przekazywania impulsów nerwowych

- pomaga podczas schorzeń neurologicznych

- wspomaga układ sercowo-naczyniowy

- reguluje poziom cholesterolu

- przeciwdziała miażdżycy, zawałowi serca, chorobie nadciśnieniowej

- zmniejsza stany zapalne, w tym stany przewlekłe jak zapalenie stawów

- reguluje system wyróżnień – poprawia perystaltykę jelit

- wspiera leczenie egzemy i łuszczycy

- wspiera skórę, włosy i paznokcie poprawiając ich stan ogólny- wzmacnia, regeneruje i osłania błony śluzowe układu pokarmowego i wydalniczego

- przywraca zachwiane i zmienione proporcje tłuszczu w organizmie, przez co wpływa na odtłuszczenie wątroby

- korzystnie wpływa na cykl miesiączkowy u kobiet, regulując proporcje hormonów w organizmie

- łagodzi miesiączkowe bóle głowy, bóle podbrzusza oraz drażliwość


Jak produkuję olej?


Posiadam maszynę do tłoczenia olejów, profesjonalną wytłaczarkę ślimakową, w której stosuję temperaturę tłoczenia nieprzekraczającą 40 stopni (jest to tłoczenie na zimno). Olej po wytłoczeniu jest wlany od razu do szklanej ciemnej butelki i przechowywany może być w temperaturze 5-10 stopni (może stać w lodówce).

Olej nie jest poddawany żadnym manipulacjom technologicznym (rafinacja, filtrowanie). Dlatego nazywa sie go dziewiczym.

Poniżej zdjęcie śweżo wytłoczonego oleju lnianego (widać, że nie jest on klarowny i jasnożółty, z uwagi na fakt niefiltrowania i nierafinowania).

Więcej o moich olejach przeczytasz TUTAJ.

Oba powyższe produkty - olej oraz kombucha działają synergicznie - jeden wspiera drugiego i uzupełniając się dają duże korzyści zdrowotne i odchudzające. Stąd uznałam je za niezbędny element mojego programu. Wraz z opracowanym optymalnym planem żywieniowym dają pożądane rezultaty. Wniosków takich dokonałam na podstawie doświadczenia i obserwacji znajomych, klientów, mojej rodziny oraz siebie samej.

Zarówno olej lniany jak i kombuchę możesz nabyć z dowolnego źródła, niekoniecznie ode mnie. Ważne jest jednak, aby olej był toczony na zimno i był nierafinowany, zaś kombucha nie zawierała żadnych syntetycznych dodatków.

Dawkowanie obu produktów ustalam z klientem indywidualnie podczas wywiadu żywieniowego na pierwszej wizycie.

Z pozdrowieniami,
Ewelina Wieczorek

 

 

 

 

© Prawo autorskie do strony posiada dieta-trening.eu
Wszelkie prawa zastrzeżone.